Italia a pierdut rușinos amicalul cu Rusia (0-3) și nimeni nu vede trupa lui Prandelli capabilă să câștige din nou trofeul continental. Peninsularii nu iau însă în seamă pronosticurile și mizează pe cinci factori pentru a spera la un succes major. 1. Defensiva lui Juventus
Chiar dacă în apărare nu mai figurează nume legendare precum cele ale lui Fabio Cannavaro, Paolo Maldini sau Alessandro Nesta, italienii au încredere maximă în trio-ul campioanei Juventus, format din Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci și Giorgio Chiellini, care s-a menținut neînvins în tot sezonul din Serie A. Tripleta este completată de portarul Gianluigi Buffon, care a primit doar 20 de goluri în tot campionatul.
2. Impredictibilitatea atacului
Italia actuală se află la ani lumină distanță de cea a lui Helenio Herrera, omul care a introdus în fotbal celebrul „catenaccio”. Acum, Prandelli pune mare accent pe atac, de aceea vârfurile convocate pentru Euro 2012 au ca principală caracteristică viteza de deplasare sau cea de reacție. Antonio Cassano, Mario Balotelli, Sebastian Giovinco, Fabio Borini și Antonio Di Natale sunt soluțiile italienilor, dintre aceștia cinci doar ultimul fiind un golgheter cu adevărat util pentru echipa națională. Însă ceilalți atacanți rămân imprevizibili, iar asta s-ar putea constitui mai degrabă într-un avantaj decât într-un minus pentru italieni.
3. Cesare Prandelli
Antrenorul sub comanda căruia Adrian Mutu a avut unele dintre cele mai bune evoluții din carieră a reușit să revigoreze o națională a Italiei eliminată rușinos din faza grupelor Campionatului Mondial din 2010. Prandelli s-a făcut rapid iubit de către jucători, dar nu a uitat să le impună acestora un cod etic pe care să fie nevoiți să îl respecte cu strictețe. Nu a dat înapoi când a fost vorba să-i scoată din lot pe Rossi sau Balotelli pentru acte de indisciplină, ambii fiind pur și simplu alți oameni sub comanda selecționerului italian. În plan tactic, Prandelli a redat strălucirea jocului Italiei, unul care părea îmbătrânit și uzat la ultimul turneu final.
4. Statutul de outsideri
Înfrângerea din amicalul cu Rusia și faptul că fac parte dintr-o grupă care o conține pe campioana mondială și europeană Spania, pe lângă Croația și Irlanda, îi face pe italieni să nu figureze printre favoritele competiției. Peninsularii cred că subestimarea din partea adversarilor se poate transforma într-un avantaj pentru ei. 5. Scandalurile de dinaintea turneelor finale
Deși pare mai degrabă o superstiție copilărească, italienii cred cu tărie că noul scandal legat de mafia pariurilor, în care sunt implicate mai multe nume importante, le va aduce un nou trofeu.
În 1982, Italia a cucerit Cupa Mondială la doi ani distanță de la scandalul Totonero, care s-a lăsat cu retrogradarea lui Lazio și Milan și cu depunctarea lui Palermo și Bologna. Paolo Rossi a fost atunci golgheterul competiției, după doi ani de suspendare.
Mai recent, în 2006, italienii au cucerit din nou Cupa Mondială, la câteva luni de la declanșarea scandalului Calciopoli, încheiat cu retrogradarea lui Juventus și retragerea a două titluri din palmaresul grupării torineze.
Acum, vicepreședintele federației italiene, Demetrio Albertini, vrea ca noul scandal Calcioscommesse, să aibă același efect motivațional: „Sper că acest nou scandal ne va purta noroc la fel ca în 2006. Avem o trupă puternică pentru a reuși asta”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER